The Fold Architects

Work Information
Anglo American Competition

Competition Entry for Members of SACAP
Johannesburg Anglo American Campus
2011

Regenerative urban quilt

An urban ‘quilt’ unifies all buildings forming part of the campus and beyond. It acts as a non-hierarchical layered surface that links the ground levels of all five buildings, keeping people at street level. It is a continuous surface that adjusts itself to the height of the existing pavements at the extremities of the campus, eliminating the need for any additional devices for access throughout for the mobility-impaired.

The zone between the buildings takes on the function of a public square landscaped in parts in addition to its function as a thoroughfare. In this way much needed urban space is provided before the street’s termination at the Magistrates court, serving both the campus and courthouse, as well as activating the surrounding streets to the southwest for further urban intervention.

Project Team
Chris van Niekerk, Pierre du Plessis