The Fold · Architects

Work News Information

McGregor

Weekend House
McGregor
Cape Town
2016 - onwards

Contemporary Vernacular in a 19th century Victorian village

A modest two-bedroom dwelling takes it form-giving cues from neighbouring precedents. These pertain to the simple orthoganal building envelope and pitched roof. An angular grid offset is implemented in the organisation of internal spaces and responds more accurately to solar orientation as opposed to the street grid.

Materials are limited to whitewashed bagged brickwork and a white waterproofed plywood roof. Punched window openings are considered and reminiscent of existing precedent whilst large openings allude to a contemporary requirement for an indoor-outdoor spatial experience.

North Elevation

East Elevation 

South Elevation

West Elevation 

                                                                                                                                                                                                                      Development of Plan

Project Team
Chris van Niekerk

Visuals
Chris van Niekerk