Chris van Niekerk

Work Information
Crema Cape Town

Retail Space
Woodstock
Cape Town
2013 - 2014

Stereotomic organisation of objects within a space

The walls of an old storage warehouse with Georgian façade were lined in drywall to create a crisp white container in which to display the furniture and lighting for sale.

We took the decision that nothing would be permitted on the walls; instead plinths are set up in a strict four row grid-like formation within the showroom on which to display furniture at varying height like sculptures in a gallery. This imparts a organizational structure for the varying items on display.

The dynamic form of the ceiling varies in height from the façade to the middle of the showroom; it encourages movement from front to back. The walls and ceiling meet at an exact point at the frameless glass shop-front windows inserted into the facade, whose ornamental plasterwork was carefully restored to its original detail and proportions.

cremadesign.co.za

Project Team
Chris van Niekerk, Adriaan Lambrechts, Pierre du Plessis

Photography
Frank Nash